Energetikai és Folyamatmérnöki Tanszék szakmai látogatása Kolubarán

5. augusztus 2021.
Energetikai és Folyamatmérnöki Tanszék szakmai látogatása Kolubarán

Az Energetikai és Folyamatmérnöki Tanszék IV és V éves tanhallgatói 2019 november 22-én meglátogatták a Tamnava bányát (Nyugati mező), a Kolubara A Hőerőművet és a Barosevac Távfűtő Műveket is.

A látogatás az Energotechnika Dél-Bácska vállalattal együttműködésében és szervezésében ment végbe. A tanhallgatókat mindenekelőtt az Energotechnika Dél-Bácska vállalat képviselői várták. A bevezető beszédet követően következett a Tamnava bánya látogatása, valamint a szénfeldolgozó és szállító üzem látogatása. A tanhallgatóknak lehetősége volt részletesen megismerni a szalagos szállítórendszereket, amelyek a szén szállítására szolgálnak, valamint a kitermelés, feldolgozás, raktározás és adagolás módszereit is. A Tamnava bánya és a Barosevac Távfűtő Művek bejárása során a mérnök kollégák az Energotechnika Dél-Bácska vállalattól válaszoltak a hallgatók kérdéseire. A hallgatók legfőképpen a szalagos szállítórendszerekre figyeltek fel, amelyek 1500 tonna/ fél órás kapacitással rendelkeznek, emellett pedig a szénkitermelő berendezésekre is.

A látogatás kiemelkedően szép pillanata az volt, hogy a látogatás házigazdái a Műszaki Tudományok Egyeteme, Energetikai és Folyamatmérnöki Tanszékének valamikori tanulói voltak, akik jelenleg a Energotechnika Dél-Bácska vállalatnál felelőségteljes mérnöki pozícióban dolgoznak és akik ezen projektumok kiépítésén tevékenykedtek.

A hallgatók ezen két energetikai berendezés mellett bejárták a Kolubara A Távfűtő Művet is. A felvezető beszédet követően a távfűtő művek házigazdái körbevezették a hallgatókat és minden technológiai egységet megmutattak nekik. Érdekesnek vélték a nagy gőzkazánokat, melyek kapacitása 380 tonna friss gőz óránként. A tanhallgatóknak lehetősége volt megismerni a kazánok belsejét, tekintettel arra, hogy az öt gőzkazán közül az egyik pont szét volt szerelve.

A Kolubara A és a Barosevac Távfűtő Művek látogatása között ebédszünetet tartottak, amelyet szintén a Energotechnika Dél-Bácska vállalat szervezett.

A szakmai látogatás a gyakorlati tudás megszerzése érdekében lett megszervezve, és a tanhallgatók munkafeladatai megismerése céljából, amennyiben a jövőben okleveles mérnökként tevékenykednek majd.