Kapcsolt energiatermelő létesítmények

Az „Energotechnika Dél-Bácska“ szakértői csoportjai komoly alkalmazásban állnak, kapcsolt energiatermelő rendszerek létrehozására irányuló projekteken.

Tekintettel arra, hogy a kapcsolt energiatermelés rohamosan halad felfelé az energetikai hatékonyság növelése és a zöld energia előállítása módszereinek listáján, a cégek érdeklődése ezek a rendszerek iránt mind nagyobb. Az „Energotechnika Dé-Bácska“ egy ilyen projektet valósított meg Borban, ahol a hulladék gőzt villanyenergia előállítására fogják használni a „Bor“ bányászati és kohászati medencében.

Számos példa Európa és a világ szerte azt bizonyítja, hogy a kapcsolat energiatermelés az iparon kívül, mindinkább használatos egész települések lakosai számára, hő- és villanyenergiával való ellátásra. A nyersanyag amit használnak hozzá, lehet földgáz, vagy biomasszából, trágyából, vagy fák pirolízise által nyert gáz. Egy szóval, a hő- és villanyenergiát hulladékból vagy hulladék hőből nyerik, amely egyébként szükségtelenül elveszik.

Van-e így egyáltalán szükség megemlíteni a megtakarításokat, amik ily módon megvalósulnak, és amelyek feltehetőleg 20 – 40% között mozognak? Ebből a néhány mondatból már világos, hogy azon döntés, mely szerint valamely gyár kapcsolat energiatermelő létesítményt használ – stratégiai döntésnek bizonyul. Ehhez hozzá kell adni a tényt, hogy az előállított villanyenergia felesleg, törvény szerint eladható Szerbia „Villanygazdaságának“. Az „Energotechnika Dél-Bácska“ számos ügyfelei, és a „kulcs a kézbe“ rendszer szerint megvalósított projektek, referenciaként szolgálnak mellettünk minden olyan cég számára, akik ilyen változtatások mellett döntöttek.